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INTERPRETATION (CONTINUED)

“City” means the City of Chilliwack;
“Commercial User” means any user of the City Waterworks, other than a residential user;

“Contaminant” means any physical, chemical, biological or radiological substance or
matter which if present may render the water non-potable, according to the Water
Protection Act, R.S.B.C.;

“Council” means the Council of the City of Chilliwack;

“Cross-Connection” means any actual or potential physical connection between the City
Waterworks’ potable water line and any source containing a non-potable fluid or
where it is possible for the non-potable fluid to enter the water system by
backflow. A cross connection includes connection to an unapproved water supply
system, sewer, drain, conduit, pool, storage reservoir, plumbing fixture, or any
other device which contains, or may contain, contaminated water, liquid, gases,
sewage, or any other waste, of unknown or unsafe quality which may be capable
of imparting contamination to the City Waterworks potable water supply as a
result of backflow;

“Drinking Water” means all water within the City’s Water Supply and Distribution
System that meets the bacteriological quality parameters as defined in the Water
Protection Act, R.S.B.C.;

“Engineer” means the Director of Plannine—and Engineering for the City of Chilliwack
or person authorized by council, by name of office or otherwise, to act in the
place of the Director;

“Engineering Department” means the Engineering Department of the City of Chilliwack;

“Fire Hydrant Permit” means a permit issued by the Engineering Department authorizing
the use of a City owned fire hydrant;

“Fire Service” means any installation on a Parcel or premises used to supply water solely
for fire fighting or fire control purposes;

“Greendale Water Trunk Line Connection Area” means all properties within the area as
shown in the hatched area on the map attached hereto as “Schedule “D”;

“Highway” means a street, road, lane, bridge, viaduct and any other way open to the use
of the public, and includes any adjacent allowance, boulevard or right-of-way;

“Irrigation” means the sprinkling or pouring of water by means of any pipe, hose,
irrigation ditch or any irrigation system upon or under the surface of the ground
which is immediately adjacent to the City owned fire hydrant or any other non-
approved water main connection;

“Metered service” means a water service having a meter or other measuring device
attached to it for determining the quantity of water used or supplied through the
service;

“Development and Regulatory Enforcement Services” means the Development and
Regulatory Enforcement Services Department of the City of Chilliwack;
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FIRE HYDRANT USE PERMIT

36.  Any person requiring the use of a City hydrant, stand-pipe or valve must first make
application to the Engineering Department for and obtain a Fire Hydrant Permit and pay
the fees as set out in Schedule “B” of this Bylaw.

37. Every Fire Hydrant Permit granted pursuant to Section 35 shall be valid for a maximum
of three (3) months and may be restricted or revoked by the Engineer at any time and for
any reason the Engineer may deem necessary.

38.  The Engineer shall specify as a condition of approval of a Fire Hydrant Permit that:
(1) a Backflow Prevention Device be installed; and,

(2) a water meter be installed prior to the temporary use of a fire hydrant to measure
the volume of water used.

39. Every Person issued a Hydrant Use Permit must coordinate their requirements with the
Utility Operations Department of the City which will supply and install an Approved
Backflow Prevention Device, water meter assembly and will turn on and off the
applicable hydrant. Fire Hydrant Permit holder shall supply their own hose.

FIRE HYDRANT USE PERMIT (CONTINUED)

40.  Where the Utility Operations Department of the City is required to provide water flow in
respect of a Hydrant Use Permit after normal business hours, the permit holder must pay
the
After Hours Service Charge prescribed in Schedule “B” of this Bylaw.

FIRE HYDRANT USE RESTRICTIONS

41.  No person, except employees or agents of the City in the course of their employment,
shall open any hydrant, standpipe or valve or use water therefrom without first obtaining
a Hydrant Use Permit. Where a Hydrant Use Permit has been issued, the City reserves
the right to terminate such permit and the use of the hydrant standpipe or valve, at any
time, for any reason, without liability for damages of any kind which may arise as a result
of such termination.

42. Without limitations a fire hydrant may not be used, under any circumstances, for the
following purposes:

(1) Irrigation of agricultural land.

(2) For any other uses unless the Fire Hydrant Permit is specifically endorsed as
allowing such use.

AUTHORITY

43. The Engineer may at all reasonable times, enter on a Parcel that is directly or indirectly
connected to the City Waterworks to ascertain whether the requirements and provisions
of this Bylaw are being followed and met.
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